Poučne in aktualne vsebine

evromojster-izdelava-mansarde

Prizidek, mansarda ali karkoli drugega

Se odločate o urejanju stanovanja kar doma pri starših ali pri tašči? Hm...
Imate na voljo tri možnosti. Lahko zgradite prizidek k stanovanjski hiši, lahko si preuredite celotno nadstropje hiše ali pa si izdelate mansardo...

GRADNJA PRIZIDKA

Svetujemo, da si, preden se lotite katerega od zgoraj naštetih projektov, postavite časovni in finančni okvir del. Če ste se odločili za izgradnjo prizidka k stanovanjski hiši, morate najprej izdelati idejni projekt. Naslednji korak je pridobiti geodetsko informacijo ter urbanistični načrt, da vidite, če sploh lahko gradite in kakšna so merila ter pogoji, ki jih morate pri tem upoštevati. Sledi še pridobitev gradbenega dovoljenja, če boste gradili manj kot štiri metre blizu meje vašega soseda, pa morate pridobiti tudi njegovo soglasje. Podrobni postopki so razloženi v Zakonu o gradnji objektov, relevanten je tudi Zakon o prostorskem načrtovanju, poleg njiju pa za določeno območje veljajo še posebni občinski odloki. Za pridobitev potrebne gradbene dokumentacije pooblastite podjetje, ki vam bo pozneje objekt tudi zgradilo. Ko pridobite vso dokumentacijo, vam mora geometer zakoličiti objekt. Za to so pristojna različna podjetja. Sledi izkop in gradnja se zares lahko prične. Opozoriti je treba tudi na nekaj pasti, ki se jim je dobro izogniti. Paziti morate, da so temelji prizidka na istem nivoju, kot je primarna zgradba, treba je upoštevati tudi posedanja objektov, ki je različno glede na teren, na katerem stavba stoji. Pametno je, da novega objekta ne pripenjate fizično na starega, saj se bosta lomila, med njima morate pustiti delitacijske prehode, ki so narejeni iz posebnih mas in na zunaj neopazni.

ADAPTACIJA NADSTROPJA

Pogosto se pari odločijo, da si bodo uredili nadstropje znotraj stanovanjske hiše in zrušili ali dodali kakšno steno. Pred rušenjem sten se mora pregledati vsa predhodna gradbena dokumentacija hiše, da se vidi, katere so nosilne stene. »Tudi nosilne stene se da rušiti, vendar so postopki precej drugačni, kompleksnejši, odvisni tudi od tega, v katerem nadstropju se ruši in koliko etaž je še nad njim,« pravi Gradišar. Pred rušenjem svetujemo, da naredite še statistični izračun debeline in nosilnosti stene, ki jih določa statik. Paziti morate na toplotne mostove, ki pa se lahko rešujejo z izolacijo objekta na zunanji strani.

Če želite pridobiti več prostorov in dodati stene, lahko izbirate med suhomontažnimi stenami, siporeksom, porolitom, odvisno od namena stene. Če veste, da bo ta le začasna, dokler vaši otroci ne odrastejo, ni smiselno zidati klasičnih sten, ampak so boljše plastične, pregradne gips ali lesene stene. Pomemben dejavnik so tudi napeljave v steni ter upoštevanje prenosa zvoka, ki se lahko omili s posebnimi stenskimi oblogami.

UREDITEV MANSARDE

Če pa se odločite za ureditev mansarde, morate najprej urediti elektronapeljavo, saj kabli po navadi potujejo po lesenem ostrešju. Uporabite negorljive cevi in posebne kable za mansardo. Kablov ne podaljšujte, ampak jih cele vlecite iz ene pozicije v drugo, da ne pride do kratkih stikov na konstrukciji. Pozorni morate biti tudi pri izboru izolacije, saj se te razlikujejo glede na naklon kritine, njeno sesedanje in drsenje.

Notranjost mansarde se lahko uredi z lesenimi oblogami, gips ali lesno-cementnimi ploščami, lahko jih tudi klasično ometete. Višina mansarde danes ni več velik problem, saj lahko na nizkem delu mansarde naredite vgradne omare, ki so izdelane po meri. Če želite dodati nova strešna okna, le izberete proizvajalca, sami sistemi oken za mansarde pa so danes že zelo izdelani. Če mansardo uredite brez posegov v ostrešje, za to ne rabite gradbene dokumentacije, morate pa urediti spremembo namembnosti prostora v stanovanjsko površino.

Na začetku same adaptacije pa vedno premislite in se spomnite... Tašča, mama, tast nikoli ne smejo biti tako blizu, da lahko pridejo na obisk v copatkih :)

Preberite tudi...

Nekaj o napuščih
V današnjem času sledimo trendom na vseh področjih. Pri gradnji objektov, tako zasebnih kot poslovnih pa se srečujemo z obdelavo napuščev.
Teorija o ometih
Kot eden najbolj izpostavljenih delov našega doma je omet, zato poskrbimo za dober vtis zunanjosti objekta ter ustvarimo prijetno bivalno okolje z ustreznim notranjim ometom.
Delo z nepremičninskim podjetjem
Nakup lastne nepremičnine je ena izmed največjih naložb v življenju posameznika, odločitev o nakupu pa odgovorna in zahtevna naloga.
»
Faze izgradnje
Pojem je v vsakodnevni praksi nedefiniran in včasih tudi sporen. Ker ga prav tako zelo redko zasledimo v strokovni literaturi Vam podajamo nekaj opisov posameznih faz gradnje...
Ko vaše sanje zaživite v toplini novega doma
izdelava spletnih strani: ETREND
Telefon Telefon Telefon