Poučne in aktualne vsebine

slide_ometi

Teorija o ometih

Kot eden najbolj izpostavljenih delov našega doma je omet, zato poskrbimo za dober vtis zunanjosti objekta ter ustvarimo prijetno bivalno okolje z ustreznim notranjim ometom.

Pred samim pričetkom se nam poraja mnogo vprašanj kateri in na kakšen način bomo nanesli omet. Bo to ročno, strojno in seveda v kateri barvi. Prepustite se tehnološko izobraženemu delovnemu kadru in vodili Vas bomo skozi postopek do kakovostnega in pozitivnega učinka, da se boste prijetno počutili. Vgrajeni ometi v bivalnih prostorih morajo poleg ravnosti površin in prilagojenosti stilu prostorov predvsem zagotavljati človeku prijazne pogoje za bivanje.

Vrste ometov

Poznamo več vrst ometov in sicer mavčni, apneni, cementni in kombinacijo apneno-cementnega. Glede na dolgo življenjsko dobo moramo izbrati vzdržljive materiale, kakovosten omet in ne preveč varčevati z denarjem.

Mavčni omet je poleg gline najstarejše vezivo uporabljeno že v Mali Aziji cca 9000 let pred našim štetjem in ga, kot rudnino najdemo v naravi. Za razliko od cementa mavec med strjevanjem ni sklon krčenju, zato je obstojnejši in po vgradnji ne pride do pokanja površin. Imajo pa pomanjkljivost to, da niso odporni na vodo in zmrzal, kar v primeru daljše izpostavljenosti vlagi privede do zmanjšanja tlačne trdnosti ometa. Primerni so za vgradnjo na suhih notranjih površinah, služijo reguliranju vlage.

Apneni omet se uporablja že od približno 5000 let pred našim štetjem, kjer so ga uporabili na zidovih starodavnih mezopotamskih zgradbah in glede na svoje prednosti je v uporabi tudi danes. Apneni ometi so dobro prepustni in imajo tako, kot mavčni omet odlično sposobnost vpijanja vlage oziroma uravnavanje vlage v notranjih prostorih. Delujejo kot regulatorji in nevtralizatorji vlage, nanašamo pa jih lahko eno ali večslojno.

Cementni omet se danes uporablja v široki potrošnji in v gradnji igra pomembno vlogo. Cement je hidravlično vezivo, ki ob dodani vodi iz cementne paste nastane trd cementni kamen. Proizvedemo za z mletjem žganega portlandskega klinkerja in mavca ter raznih dodatkov. Kjer je potrebna trdnost, dobro tesnjenje in odpornost na zmrzal in vlago je cementni omet odlična rešitev.

Apneno – cementni omet je kombinacija cementa in malte, kar je še bolj trdno in obstojno kot sama malta oziroma cement. Apno dobi v kombinaciji s cementom lastnosti in prednosti , kot so višje tlačne trdnosti in obstojnost ter izboljšanje v smeri obdelanosti. Uporaba je dobrodošla na notranjih ali zunanjih stenah, stanovanjskih ali poslovnih objektih in bivalnih prostorih. Vsekakor jih lahko uporabimo tudi v prostorih z visoko vlago, kot sta na primer klet ali kopalnica. Lahko bi rekli, da tukaj »stene dihajo«. S kakovostnim in pravočasnim nanosom ometa zaščitimo notranjost in zunanjost objekta

Preberite tudi...

Nekaj o napuščih
V današnjem času sledimo trendom na vseh področjih. Pri gradnji objektov, tako zasebnih kot poslovnih pa se srečujemo z obdelavo napuščev.
Prizidek, mansarda ali karkoli drugega
Se odločate o urejanju stanovanja kar doma pri starših ali pri tašči? Hm...
Delo z nepremičninskim podjetjem
Nakup lastne nepremičnine je ena izmed največjih naložb v življenju posameznika, odločitev o nakupu pa odgovorna in zahtevna naloga.
»
Faze izgradnje
Pojem je v vsakodnevni praksi nedefiniran in včasih tudi sporen. Ker ga prav tako zelo redko zasledimo v strokovni literaturi Vam podajamo nekaj opisov posameznih faz gradnje...
Ko vaše sanje zaživite v toplini novega doma
izdelava spletnih strani: ETREND
Telefon Telefon Telefon