Vprašali so nas

Kako se v hiši zagotovi senčenje poleti?
Za pasivno hišo je značilno, da pozimi veliko toplote sprejme skozi okna. Poleti pa je ta okna potrebno senčiti, sicer bi se lahko hiša pregrela. Uporabljajo se povsem klasični sistemi, kot so žaluzije, rolete, polkna ipd. Vsekakor je priporočljivo, da ima hiša enostaven napušč strehe v kakršni koli obliki. Poleti, ko je sonce visoko na nebu, bo primerno velik napušč senčil okna, medtem ko bo pozimi, ko ima sonce nižjo lego, prepuščal sevanje globoko v bivalni prostor.

Sonce ima pozimi veliko bolj položen vpad sončnih žarkov (cca. 20°) skozi okna kot poleti (cca. 60°). Dobra lastnost pasivnega zajema sončnega sevanja oken na južni fasadi je to, da ima pozimi večjo sprejemno površino kot poleti. Poleg tega napušč ali kakšno drugo konzolno senčilo nad okni (lahko je tako oblikovan tudi sam objekt) senči okna poleti. Okna (še posebej zahodna) pa se zelo dobro senči tudi z drugimi načini (npr. rolete, žaluzije, platna/screen, drsna senčila, polkna ...). Senčila morajo biti nujno vgrajena na zunanji strani, saj sicer nimajo pravega učinka in električno vodena, da se zagotovi zrakotesnost. Posamezni načini senčenja imajo različne prednosti in slabosti, o katerih vedo več povedati sami proizvajalci.

Naštejmo samo nekaj slabosti senčil:   
  • žaluzije omogočajo poljubno stopnjo senčenja, z vodoravno postavitvijo lamel ob hkratnem senčenju omogočajo vstop velike količine dnevne odbojne svetlobe in dober razgled, v vetrovnih okoljih so lahko problematične;
  • rolete zelo dobro senčijo, a imajo majhne možnosti osvetlitve prostora ob hkratnem senčenju, razgleda praktično ni, so pa odporne v vetrovnih razmerah;
  • polkna potrebujejo več uporabnikove aktivnosti, omogočajo poljubno stopnjo senčenja, razgled je nekoliko slabši kot pri žaluzijah, dobro odporna na veter, primerne so za hiše s klasičnim slogom.
Ko vaše sanje zaživite v toplini novega doma
izdelava spletnih strani: ETREND
Telefon Telefon Telefon