Vprašali so nas

Se lahko v ceveh rekuperacije nabira prah ali umazanija?
Prezračevalni sistem s cevnim razvodom ima to prednost, da na pravo mesto dovede oz. odvede ravno pravo količina svežega zraka s pomočjo ene same naprave, ki zraven vsega tudi ohranja toploto v hiši in varčuje z energijo. Tako kot je nekoč vodovod zamenjal prinašanje vode v vedrih – skozi vrata danes prezračevalni sistem nadomešÄa prezračevanje z odpiranjem oken. Danes je že splošno znano, da sta za kvaliteten/svež zrak v prostoru potrebna očišÄen prostor in pogosto prezračevanje. Pri tem Vam sistem prezračevanja lahko samo koristi, še posebej, če ne želite nepotrebno izgubljati toplote.

Pri vodovodu skoraj nikogar ne skrbi, da voda vedno vsebuje vodni kamen (poleg drugih škodljivih sestavin, kot so npr. klor, fluorid, nitrati …), ki se, še posebej v topli sanitarni vodi, nabira na ceveh in gospodinjskih napravah. Svež zrak, ki vstopa v prezračevalni sistem, je vedno filtriran. Tudi če v cevi zaide nekaj prahu, se ga lahko razmeroma enostavno očisti. Za čist zrak v stanovanju boste neprimerno več naredili z očišÄenimi talnimi in stenskimi površinami ter pohištvom, ki zavzemajo veliko večje površine v stiku z zrakom kot same prezračevalne cevi. ÄŒe pa koga še vedno skrbijo cevi za prezračevanje, naj najprej pogleda za in pod omare (prah, odmrli insekti in morda celo plesen). Vsekakor je vredno pogledati tudi med rebra radiatorjev, ki imajo površino vsaj takšno kot prezračevalna cev in ob delovanju ustvarjajo močan pretok oz. kroženje zraka. Poleg tega ima praktično vsak radiator visoko temperaturo in tako žge nesnago na njem, ki posledično tudi oddaja značilen neugoden vonj.

Pravilen sistem prezračevanja ima dva popolnoma ločena cevovoda vstopnega in izstopnega zraka, ki si znotraj samega rekuperatorja preko nepredušne površine izmenjata toploto. Pred vstopom zraka v hišo se ta prefiltrira preko filtrov, ki minimalno odstranijo prah in mrčes (izbor filtrov je sicer možen celo do odstranjevanja vonja). V rekuperatorju se zrak segreje in nato potuje po antistatičnih ceveh do končne točke v stropu, kjer vstopi v posamezni prostor. V tem celotnem enostavnem procesu ni prave možnosti, da v cev zaide kakršenkoli tujek.
Ko vaše sanje zaživite v toplini novega doma
izdelava spletnih strani: ETREND
Telefon Telefon Telefon