Najbolj razširjeni tlaki

Izravnalni estrihi

Cementni (strojni) izravnalni tlaki oz. estrihi so najbolj razširjeni tlaki v stanovanjskih in tudi ostalih objektih. Sestavljeni so iz izolacijskih plasti in betonske povrhnjice, ki je ustrezno armirana. Priprava fine betonske mešanice se izvaja strojno v namenskem stroju in se po ceveh transportira na mesto vgradnje.

Estrihi so zelo pomemben gradben element in predstavljajo sloj, na katerega se polaga finalna obloga ali pa so (redkeje) lahko tudi sami končni oz. finalni tlak prostora. V stanovanjskih in poslovnih prostorih navadno na izravnalni estrih oz. tlak položimo zaključno oblogo (npr.: keramika, parket, PVC ali tekstilne obloge, laminat ...), v pomožnih in gospodarskih prostorih, halah ali delavnicah pa tak tlak navadno predstavlja zaključno oblogo tal (in se naknadno pogosto samo prebarva s kakšnim premazom).

Izravnalni tlaki so sestavljeni iz več slojev (toplotna/zvočna izolacija in fina betonska prevleka oz. povrhnjica). Izolacija se običajno izvede s polistirenom (EPS oz. »stiroporjem«, ali v bolj obremenjenih in izpostavljenih prostorih XPS oz. »stirodurjem«) ali primerno mineralno volno. V pritličnih etažah se pred tem izvede še hidroizolacija in toplotna izolacija. Na to izolacijo se vlije fina betonska mikroarmirana povrhnjica, ki tlak kot tak ojača. Po določenem časovnem obdobju se tlak posuši in doseže zadostno tlačno trdnost. Pri talnem ogrevanju je obvezno dodati tudi plastifikator, ki v končni fazi omogoča boljšo toplotno prevodnost. Betonski sloj se izvede kot »plavajoči« pod, kar pomeni, da se tlak popolnoma loči od vseh sten objekta ter tako med ostalim prepreči tudi prenos udarnega zvoka iz tlaka na objekt, hkrati pa se estrih lahko nemoteno širi in krči glede na svoje potrebe. V prostorih brez potreb po izolaciji se lahko vgradi direktno na betonsko ali kako drugo podlago.

Končna kvaliteta izdelave strojnih tlakov oz. izravnalnih estrihov je zelo pomembna, saj se nanje polaga zaključni sloj talne obloge, ki sicer lahko manjše napake pri izdelavi tlaka odpravi, a prav tako jih lahko tudi še bolj poudari (odvisno od polagalca in tudi samega materiala). Slabo izvedeni in neravni tlaki so lahko vzrok tudi za slabo izvedbo talne obloge, za neravnine, ki jih lahko čutimo celo pri hoji ter tudi za težave pri postavljanju pohištva itd.

Nudimo izvedbo več vrst tlakov:
  • Strojni izravnalni estrihi – fina betonska mešanica, ki se pripravi v stroju in se po ceveh transportira v želen prostor. Tovrstni tlaki se najpogosteje uporabljajo v stanovanjskih objektih.
  • Hitrosušeči tlaki – izvajajo se, ko je končno oblogo potrebno položiti v najkrajšem možnem času, pri katerem namesto navadnega cementa uporabljamo hitrovezoči cement. V primeru, da obstoječi del objekta pred izvedbo takih tlakov ni zadostno razvlažen, je izvedba takih tlakov v namen pridobivanja na času lahko rizična.
  • Industrijski tlaki – vgrajujejo se v industrijskih in gospodarskih objektih (različni proizvodni obrati, skladišča in hale, gospodarski objekti, garažne hiše …). Industrijski tlaki so odporni na visoke temperature, izredno so obstojni pri mehanskih poškodbah, dobro prenašajo velike tlačne obremenitve in kemične vplive. Izvajamo pa tudi industrijske tlake z različnimi posipi, kot so kvarc, korund …
Izvajamo tudi strojno glajenje betonskih plošč (»črni sijaj«) in izdelavo lahkih betonov, ki so mešanica cementa, specialnih stiropornih kroglic ali različnih drugih sipkih izolacijskih materialov. Kot kakovostni izvajalci Vam nudimo pravilno izdelavo in se na tak način lahko izognete nepotrebnim nevšečnostim.
ESTRIHI (1)ESTRIHI (2)ESTRIHI (3)ESTRIHI (4)ESTRIHI (5)ESTRIHI (6)ESTRIHI (7)ESTRIHI (8)ESTRIHI (9)ESTRIHI (10)ESTRIHI (11)ESTRIHI (12)ESTRIHI (13)ESTRIHI (14)ESTRIHI (15)ESTRIHI (16)ESTRIHI (17)ESTRIHI (18)ESTRIHI (19)ESTRIHI (20)ESTRIHI (21)ESTRIHI (22)ESTRIHI (23)ESTRIHI (24)ESTRIHI (25)ESTRIHI (26)ESTRIHI (27)ESTRIHI (28)ESTRIHI (29)ESTRIHI (30)ESTRIHI (31)ESTRIHI (32)ESTRIHI (33)ESTRIHI (34)ESTRIHI (35)
Ko vaše sanje zaživite v toplini novega doma
izdelava spletnih strani: ETREND
Telefon Telefon Telefon