Okolju prijazne in nizkoenergetske hiše

Pasivne & nizkoenergetske novogradnje

V želji, da bi »zadovoljili trenutne potrebe, ne da bi pri tem ogrožali zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij«, se smernice trajnostnega razvoja iz dneva v dan vse bolj kažejo tudi pri sami gradnji hiš in drugih bivalnih objektov. Pri tem ne gre le za dejstvo, da so klasično grajene hiše energetsko dosti potratnejše, ampak tudi za celovit pristop od idejne zasnove in projektiranja do same gradnje in pomembnih detajlov pri njej, ki vključujejo materiale, energetsko učinkovitost, zmanjševanje odpadnih materialov in splošno varčnejšo zasnovo objektov.

Z namenom manjše porabe energije iz dneva v dan nastajajo novi tipi hiš, nove tehnologije gradnje in tudi novi gradbeni materiali, ki ustvarjajo drugačno, okolju prijaznejšo prostorsko sliko. Tovrsten pristop h gradnji se v svetovnem merilu kaže že kar nekaj časa, čedalje bolj pa se uveljavlja tudi pri nas v Sloveniji.

Gradnja okolju prijazne hiše na splošno predstavlja zmanjševanje porabe energije in uporabo naravnih gradbenih materialov, ki so za ljudi in okolje prijazni. Nizkoenergetska hiša porabi za ogrevanje 30 kWh/m2, oziroma preračunano cca. 3 litre kurilnega olja/m², kar je bistveno manj kot klasično grajena hiša. Če govorimo o individualni hiši, je taka hiša zaradi boljše toplotne izolacije, troslojnih stekel in sodobnega mehanskega prezračevanja od navadne dražja za cca. 10-20 tisoč EUR (odvisno od velikosti in arhitekture objekta ter samega investitorja in njegovih potreb/želja). Energetski prihranki pri enostanovanjski hiši so od cca. 700-1200 EUR na leto.

Ker so temperature v prostoru enakomerno porazdeljene in ker je svežega zraka vedno dovolj, je bivanje v energetsko učinkoviti hiši veliko kakovostnejše kot v klasično grajeni (potratni) hiši. Zato je sobna temperatura v taki hiši lahko nižja, to pa seveda vpliva na porabo energije.

Nizkoenergetske hiše (kratica NEH) so lahko tudi klasične hiše, vendar morajo imeti vgrajeno zadostno debelino toplotne izolacije (vseh segmentov) in tudi primerno kvalitetna okna. Lahko izbiramo med različnimi vrstami nizkotemperaturnih ogrevalnih sistemov, ki jih po želji in potrebi uporabljamo tudi poleti (hlajenje prostorov). Za dovod zadostne količine svežega zraka je priporočljivo vgraditi primeren prezračevalni sistem. V nasprotnem primeru lahko povzročimo neugodno klimo v prostoru, poveča pa se tudi možnost pojava vlage in posledično z njo povezane plesni. S prekomernim neracionalnim odpiranjem oken pa se lahko pojavljajo toplotne izgube in drugi nezaželeni učinki.

Osnovne smernice za gradnjo NEH:
  • kompaktna in pedantna gradnja – zagotovljena zadostna stopnja zrakotesnosti fasadnega ovoja in vseh njegovih elementov;        
  • zadostna toplotna izolacija vseh zunanjih površin (temeljenje, fasada, okna, streha ...);
  • smiselno kontrolirano (prisilno) prezračevanje;  
  • po možnosti izkoriščanje toplote odtočnega - izrabljenega zraka;        
  • optimalna izbira ogrevalnega sistema ter sistema priprave tople sanitarne vode in prezračevanja.
Gradimo hiše s kakovostnimi materiali po sodobnih sistemih in merilih. Trajnostna masivna gradnja bo vedno imela svojo ceno in prednosti.

Fotografije si lahko ogledate tukaj:
Ko vaše sanje zaživite v toplini novega doma
izdelava spletnih strani: ETREND
Telefon Telefon Telefon